Novi Sad
18.03.2014.
08:18 > 20:01
Za studente iz Mađarske koji studiraju u Novom Sadu na jesen će na Telepu biti otvoren studentski dom "Kolegijum Evropa".
  • @Gustavus - ako niste znali

    20.03.2014 17:18

    Meni je najzanimljivije sto ti radis na gradilistu. Odatle sve potice.
  • Pišta & Janoš

    19.03.2014 16:12
    Hungary made in EU
    Alea le :) Mi odosmo u EU iako smo u Srbiji,naziv Doma za nezbrinute studente je baš u fulu :)
  • Ćevara

    19.03.2014 10:11
    Ja bih...
    napravio internat samo za madjarice..
  • novosadjanin

    19.03.2014 08:47
    palticu oglasise povodom ove vesti.
  • Gustavus

    18.03.2014 20:42
    ako niste znali
    Ja trenutno živim i radim u Nemačkoj, gde by the way živi preko 5 miliona Turaka.
    Radim na gradilištu, završava se turska gimnazija pored postojeće stare. Nastava se izvodi i na turskom i na nemačkom. Izgradnju finansiraju država Nemačka i razni Turci.
    Šta je tu čudno. Ništa. Jedina razlika između Turaka u Nemačkoj, i Mađara u Vojvodini je to, što su Mađari (pored Srba, naravno) starosedeoci.
    Ne razumem većinu komentara. Na primer, u Budimpešti postoji gimnazija za Srbe sa sve internatom......
  • pacovvv

    18.03.2014 15:38
    ISTAZIVANJE
    Uvidom u arhiv skupstine vojvodine moze se zakljuciti da madjarska drzava ne finansira izgradnju.



    Dana 18.marta 2008. godine najverovatnije na insitiranje fukcionera i poslanika SVM, Pokrajinska Skupština usvaja i donosi odluku pod brojem : 022-4/08 koja je objavljena u Službenom listu APV broj 8 dana 21.04.2008.godine, kojom se osniva ustanova studentskog standarda ,, Studentski dom EVROPA – EURÓPA KOLLÉGIUM ’’ u Novom Sadu nad kojom će obaveze vršiti Izvršno veće Vojvodine uprkos da takva ustanova već postoji i funkcioniše pod imenom Dr. Sava Milošević u Novom Sadu.

    U tako osnovanu ’’ VIRTUALNU ’’ ustanovu od triju realizatora jedino se obavezuje Izvršno veće Vojvodine da će u potpunosti finansirati izgradnju i poslovanje iz budžeta APV. po članovima 5 i 6 odluke , bez da su jasno definisani međusobni odnosi prava i obaveze vlastništva nad izgađenim objektom. Ta nova ustanova neće imati nikakvu imovinu ni nakon završetka izgradnje jer nad zemljištem na kojoj se gradi prava koriščenja pa stim i vlasništvo ima ’’Fondacija Evropa’’ koja se nije nikakvim pisanim dokumentom obavezala da će tu imovinu uneti u novosnovanu ustanovu studentskog standarda ’’ Studentski dom EVROPA ’’

    Sva dokumentacija pa i građevinska Dozvola glasi na ’’Fondaciju Evropa’’ i nakon pribavljanja upotrebne dozvole, uknjižbe i pravno formalno postaju jedini vlasnici objekta čiju izgradnju su finansirali svi poreski obveznici Srbije. Pitanje je kakav ugovor će biti spremni da potpišu sa PIV i osnovanom ustanovom ’’ Studenski dom Evropa’’ o eksplataciji objekta
  • Cale

    18.03.2014 14:17
    Minus i za 021 zbog netacnog naslova i za sve fasiste ovde. Citajte i tekst osim naslova - lepo pise za studente iz Madjarske. Jel bi se i dalje bunili citaoci i pljuvali po manjinama ako bi naslov glasio "Na jesen se otvara studentski dom za Francuze"?
  • ronaccc

    18.03.2014 11:33
    na gradilistnoj tabli je istaknuto da je finansier fond za kapitalna ulaganja vojvodine a investitor fondacija europa. pa sta je tu ulozila madjarska?
  • fond

    18.03.2014 11:26
    iz pouzdanih izvora zaposlenih u fondu za kapitalna ulaganja a i same izjave bivseg podpresednika upravnog odbora fonda a sadasnjeg presednika skupstine vovodine/svm/ kao i zamenika direktora fonda /svm/ saopstavam javnosti da od pocetka gradnje pa do kraja 2013.godine ova ustanova je ulozila u pomenuti objekat priblizno 3,5 miliona eura a da se u budzetu apv za 2014,godinu predvidjeno jos 150 miliona dinara kojom se planira da se u potpunosti zavrsi objekat.zbog velike interesantosti javnosti neka se novinari obrate fondu i ostalim institucijama da se utvrdi cela istina.
  • Miranda

    18.03.2014 11:00
    Tekelijanum
    Taj studentski dom se otvara isto tako i za Srbe koji žive u Mađarskoj i koji žele da studiraju u Srbiji.
    U Budimpešti je obnovljena zadužbina Save Tekelije u čijem se sklopu nalazi i inernat.Tekelijanum je u vlasništvu Budimpeštanske eparhije SPC,a u njegovu obnovu je i Vojvodina uložila oko 450000 evra.
  • 18.03.2014 10:45
    @Jelena
    procitajte malo bolje tekst! U tekstu pise sledece...
    @Na jesen se otvara studentski dom za Mađare

    Za studente iz Mađarske koji studiraju u Novom Sadu na jesen će na Telepu biti otvoren studentski dom "Kolegijum Evropa"

    ZNACI: Za studente IZ MADJARSKE koji studiraju u Novom Sadu! I oni nisu drzavljani Republike Srbije!

    @Za neznanje srpskog jezika kriva je najviše država Srbija, malo se informišite kako uče srpski jezik po školama, pa ćete videti zašto ga ne znaju. Sramota jeste, ali to je prvenstveno sramota naše države.
    Sramota Srbije? Koliko je meni poznato danas u Srbiji postoje citavi razredi, izvojena odeljenja i vrtici na madjarskom jeziku!Srednje skole itd..ZNACI da oni ne zele da uce srpski! Niko njima ne brani da uce srpski!

    @Kakav je to prosečan i normalan čovek kome dom za studente građana mađarske nacionalnosti bode oči? Ništa drugo do srbenda getoizirane pameti i duha.
    Sram da vas bude!
  • 18.03.2014 10:44
    Милош
    Не разумем због чега би се припадници било које националне мањине одвајали од припадника других нација !?
    Уместо да се у том добу које важи за најлепше подстиче међунационална сарадња и шири дух толеранције појединци као да желе да се млади различитих нација уопште и не друже !?
    Очигледно је потребно оправдати постојања бројних невладиних организација које се наводно баве питањима националних мањина а служе само са прање новца кроз пројекте.

    Студенти, Ви сте будућа интелектуална елита, не дозволите да Вас деле и завађају. Удружите се у борби за што бољи положај и што мање школарине. Висока цена школарине подједнако погађа и српске и мађарске и све друге породице чије дете је на студијама.
  • roska

    18.03.2014 10:44
    javnost ima pravo da zna istinu.
    radi utvrdjivanja istine ko i sa koliko sredstava finansira izgranju pomenutog objekta neka se novinari 021 obrate fondu za kapitalna ulaganja vojvodine koji je naveden kao finansier i fondaciji europa koji se navodi kao investitor i o tome da obaveste javnost.
  • 18.03.2014 10:40
    "kad je kod nas izgradjen studentski dom, internat, bilo sta?"

    Novi C - 2009. Ostali su renovirani.
  • Scotch Bonnet

    18.03.2014 10:28
    Gradjani Vojvodine
    Ovog ne bi bilo da su svi Vojvodjani.
  • Steva-NS

    18.03.2014 10:24
    Ja,državljanin Srbije "baš" razumem ovu "brigu i nastojanje",a VI?
  • Havana

    18.03.2014 10:18
    Tolerancija ...
    Kamo lepe sreće da država Srbija finansira ovakav jedan projekat u Mađarskoj, jer verovali ili ne nekoliko stotina državljana Srbije studira i stiče obrazovanje baš u Budimpešti i drugim gradovima Mađarske.Prvo što nekima padne na pamet je kako "oni" u sred Novog Sada grade ...? Nikada nam nije smetalo što je u Novom Sadu većina studenata bila iz drugih republika stare juge, prvenstveno C.Gore i Bosne i Hercegovine,pa šta ! Budimo tolerantni prema svima koji nisu kao mi i biće nam sigurno bolje jer su nas događaji kroz koje smo prošli "valjda" nečemu naučili ?!
  • Jana-

    18.03.2014 10:01
    -Jelena
    Draga moja "Jelena" jer ti si Jelena kao i svi ostali sa lažnim imenima
    -dom gradi i finansira država Mađarska za
    Mađare i samo Mađare-može im se
    -u sve i jednoj državi manjine imaju sva prava i treba ali pri tome imaju OBAVEZU da znaju jezik države u kojoj su
    -državljani Bosne i Hercegovine po ugovoru o specijalnim vezama imaju pravo da studiraju i rade kao i svi ostali građani Srbije (vidim da ti oni naročito bodu oči)
    -nemoj da vređaš nikoga i pišeš malim slovom naziv jedne nacije čiji nisi pripadnik(mislim na naziv srbende)
    ne vidim razlog zašto se pripadnici jedne nacije sami izdvajaju umesto da se bar među akademskim građanima vrši inkluzija kako ćemo imati razumevanje jedni za druge ako se ne poznajemo
  • Teodosije III

    18.03.2014 09:57
    Tekelijanum
    http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/otvoren-internat-tekelijanuma-u-budimpesti_270875.html
  • Teodosije III

    18.03.2014 09:51
    Za Anonimusa koji nema pojma o Tekelijanumu
    http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/otvoren-internat-tekelijanuma-u-budimpesti_270875.html
  • dj

    18.03.2014 09:45
    Kad sam studirao najviše su mi smetali stranci iz Crne Gore i Republike Srpske/Bosne koji su su na budžetu i u domu. Država Srbija je besplatno odškolovala strance. Neka uvedu školarine i prava kao za strance, što oni i jesu. Bole me za tamo neke sporazume od pre 30 godina. I da se ne zaboravi, CG je među prvima priznala Kosovo.
  • istina

    18.03.2014 09:40
    u ovoj vesti jedino je istina da se gradi studentski dom za smestaj studenata madjarske na cionalnosti cija se izgradnja u potpunosti financira sredstvima fonda za kapitalna ulaganja vojvodine u iznosu od 5 miliona evra saznajemo iz izjave presednika vojvodjanske skupstine dato na gradilistu dana donosenja budzeta za 2014.godinu.madjarska je dosada ulozila oko 300 hiljde eura za izradu projektne dokumentaciju preko fondacije europa. te podatke mozete saznati sa table na lokaciji u ulici cirila i metodija pored katolicke crkve dge je istaknuto da je investitor pomenuta fondacija a finansier fond za kapitalna ulaganja. iz registra te fondacije sa saznaje da su osnivaci-buduci vlasnici objekta svi clanovi svm medju kojima je i bivsi pokrajinski sekretar za obrazovanje i kulturu u pok.izvrsnom vecu protiv koga se jos uvek vodi krivicni postupak pred visim sudom u novom sadu za nesavesno poslovanje.postoji opravdana sumnja za korupciju svih clanova svm-a koji su na funkcijama u pokrajinskoj skupstini,izvrsnom vecu,skretarijama i fondu za kapitalna ulaganja bez cijih zalaganja a mozda i ucena sve ovo se nebi moglo realizovati. jedino pitanje koji proizilazi je ko ce biti uknjizeni vlasnik objekta koji je gradjen sredstvima svih poreskih obveznika srbije.
  • Jelena

    18.03.2014 09:31
    1. To nije dom za strance, već dom za građane Srbije Mađarske nacionalnosti. Stranac je građanin Bosne i građanin Crne Gore, jer njihove države nisu država Srbija, a ipak žive kao domaći kod nas.
    2. Za neznanje srpskog jezika kriva je najviše država Srbija, malo se informišite kako uče srpski jezik po školama, pa ćete videti zašto ga ne znaju. Sramota jeste, ali to je prvenstveno sramota naše države.
    3. Sasvim normalna stvar svuda je da nacionalne manjine imaju pravo da se obrazuju na svome jeziku, to nije tako samo kod nas.
    4. Kakav je to prosečan i normalan čovek kome dom za studente građana mađarske nacionalnosti bode oči? Ništa drugo do srbenda getoizirane pameti i duha.
  • 18.03.2014 09:28
    Alo, ljudi, pa lepo piše "za studente iz Mađarske koji studiraju u Novom Sadu".
  • 18.03.2014 09:27
    @Mađar
    Verovatno su oni sami trazili da se odvoje! Kakav bre geto?
    A za interese pitajte Istvana Pastora i desno orijentisanu stranku JOBIK u Madjarskoj!
  • sloboda(n)

    18.03.2014 09:25
    Ko god da pare moze da gradi sta hoce. daj boze da nasa vlast gradi ovako nesto u svojoj drzavi. kad je kod nas izgradjen studentski dom, internat, bilo sta?
  • -

    18.03.2014 09:24
    -
    ima li jos ko bi nik telep da pisu cirilicom?

    inace dom je daleko od zavrsetka najesen.
    verovatn ce u sobama biti gegova sa toaletima kao u sociju
  • 18.03.2014 09:20
    oni su
    verovatno VISA rasa pa ne smeju da se mesaju sa drugima?!
    Mene zanima samo da li tako nesto postoji i za Srbe koji studiraju u Madjarskoj? cisto sumljam...
  • -

    18.03.2014 09:18
    -
    pa ako moze rusima da se izadje u susret.

    ovo nije od skora. taj dom se zida vec godinama.
    prica se da je u pitanju neka nagodba za ono sta ce sve biti poruseno u tom kraju od strane suprotnog tabora
  • sasa

    18.03.2014 09:11
    super
    lepo sto su izgradili dom za strance, a sto se studiranja na Madjarskom tice, jebes drzavu gde mozes da zavrsim i najvise studije, a da ne znas jezik drzave u kojoj zivis.
    Znam nekoliko madjara koji su zavrsili Filozofski fakultet u Novom Sadu, a ne znaju rec srpskog.
  • pera

    18.03.2014 08:57
    ..
    Mislim, ovo je ok, ali je izbor reci u ovom saopstenju takav da me iritira na podsvesnom nivou. Mogu misliti kako tek deluje ovim nasim koji su 'nacionalno svesni'.
  • mađar

    18.03.2014 08:54
    OVO JE OPASNO I BLESAVO!
    Zbog čega praviti izolaciju mađara? Da li vam to liči na geto?

    Čiji je interes da mađari budu razdvojeni od drugih nacija?

    OVO NIJE DOBRO!!! NIJE DOBRO ZA MAĐARE! NIJE DOBRO ZA BILO KOGA!!!
  • 18.03.2014 08:46
    Bravo! Ozbiljna država tako radi...
  • 18.03.2014 08:45
    Djura
    Cemu sve ovo? Cemu podele? Zasto prosecnom i normalnom coveku bodu oci? Sada treba graditi posebne domove za Hrvate, za Rome, za Bunjevce, za Slovake, za Rumune, za Rusine, za Indijance, atesite,...itd. Kada sam ja studirao, svi smo bili isti. Stanovali smo po studentskim domovima ili privatno! Niko nikoga nije pita ko je ili sta je, vec smo ziveli i ucili zajedno!? Politicarima bi bilo bolje da stvaraju poslove za narod, da otvaraju fabrike, puteve, da budu uz one koji su ih birali a ne da se bave razdvajanjima gradjana, izmisljanjima i resavanjnjima problema! Pitam ponovo, cemu sve ovo!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna